Stiri Romana 

Valabilitatea promisiunilor bilaterale


In cazul unei actiuni prin care se solicita constatarea valabilitatii unei promisiuni bilaterale de schimb care vizeaza bunuri supuse impozitării si pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic, este obligatoriu ca proprietarii bunurilor sa prezinte certificat de atestare fiscala si sa aiba achitate toate obligatiile de plata datorate bugetului local.
Prin Decizia nr.42  pronuntata in dosarul nr.173/1/2017 Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civila, a decis ca, in interpretarea si aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 159 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, in cazul unei actiuni prin care se solicita constatarea valabilitatii unei promisiuni bilaterale de schimb care vizeaza bunuri supuse impozitării si pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic, este obligatoriu ca proprietarii bunurilor sa prezinte certificat de atestare fiscala si sa aiba achitate toate obligatiile de plata datorate bugetului local al unitatii administrativ teritoriale in a carei raza se afla inregistrat bunul ce se instraineaza, indiferent daca bunurile au valoare egala sau valori diferite. In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 159 alin. (7) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscala, executarea unei promisiuni bilaterale de schimb, prin pronuntarea unei hotarari judecatoresti care sa tină loc de act autentic de înstrăinare apt pentru intabularea în cartea funciară, nu reprezinta o procedur de executare silita.
In legatura cu actiunile vizand pronuntarea unei hotarari judecatoresti care să țină loc de act autentic Instanta suprema a stabilit prin Decizia nr.23 pronuntata in dosarul nr.3996/1/2016 ca, in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 1.279 alin. (3) teza intai si art. 1.669 alin. (1) din Codul civil, nu este obligatorie forma autentica la incheierea promisiunii de vanzare a unui bun imobil, in vederea pronuntarii unei hotarari care sa tina loc de act autentic.

Regulamentul general privind protectia datelor

A fost adoptat Regulamentul general privind protectia datelor (UE) 2016/679 care a fost publicat...
mai mult

CEDO a decis

Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strassbourg a decis in urma cu putin timp ca va...
mai mult

Valabilitatea promisiunilor bilaterale

In cazul unei actiuni prin care se solicita constatarea valabilitatii unei promisiuni bilaterale...
mai mult